Her er min prosjektbeskrivelse som professor PTA i dag godkjente. Nå er det bare å begynne å skrive. Jeg har to uker på meg til å levere første del, hvis tidsplanen min skal holde. Oj, oj.
Henning Mankell afrikaromaner
Presentasjon av prosjektet:
I denne oppgaven skal jeg se på det kulturelle møtet mellom det skandinaviske og det afrikanske i to romaner av Henning Mankell. De to romanene er ”Leopardens öga” (1990) og ”Vindens son” (2000). I disse to bøkene møter to verdener: den svenske/skandiaviske og det afrikanske.
Jeg ønsker å se på hvordan hovedpersonen(e) i bøkene møter den fremmede kulturen. Klarer de å møte den/de fremmede eller er det en uoverstigelig kløft mellom disse? Kan man møtes på tvers av kulturene? Hva er det som skaper skiller/likheter?
Underveis vil jeg stille følgende spørsmål: På hvilken måte beskriver Mankell den fremmede? Er et menneske det samme uansett hvilken kulturbakgrunn det kommer fra? Kan vi i løpet av romanen se en utvikling hos noen av karakterene/endrer karakterene oppfatning av ”den andre” underveis?
Det siste store spørsmålet er om man kan spore noe av Henning Mankells mål med bøkene. Siden bøkene er skrevet på svensk – Mankells første språk – så må man anta at han skriver for den svenske/skandinaviske leseren. Ønsker Mankell å endre måten leseren oppfatter ”den andre/fremmede” på? I hvilken grad lykkes Mankell med å skape forståelse på tvers av kulturer?
I min analyse ønsker jeg først og fremst å bruke Mary Louise Pratts bok ”Imperial Eyes. Travel writing and transculturation”. I boka bruker Pratt blant annet begrepet ”contact zones” – om ”sonen” hvor personer fra ulike kulturer møtes og om hva som skjer i dette møtet. Pratt ser på maktforholdet mellom dem som møtes, og hva som bestemmer det. Til grunn for all postkolonial analyse ligger Edward Saids ”Orientalismen”, som beskriver en århundrelang vestlig tradisjon for å ”kolonisere” Østen og det østlige/orientalistiske ved skrift.
Begrunnelse for prosjektet:
Henning Mankell er en av dagens mest leste forfattere. Mankell er mest kjent for sine krimbøker, men han har også en betydelig produksjon av bøker som handler om den afrikanske virkeligheten og møtet mellom svart og hvit. Det er foreløpig få som har undersøkt Mankells bøker, det være seg krim, andre typer romaner eller annen skriftlig produksjon. (Mankell har også gitt ut drama, artikler, kampanjebøker, etc). For meg er det tydelig at Mankell har et politisk prosjekt med det han gjør, og han har sjøl uttalt at han ønsker å bygge ei bro over kløften mellom det vestlige og det afrikanske mennesket. Han ønsker å vise sitt vestlige publikum at et menneske er det samme uansett hvor det bor og hvilken bakgrunn det har.
Jeg synes også sjøl ”kulturmøtet” er et spennende tema i en verden som sies å bli stadig mindre – samtidig som kanskje kløften mellom fattig og rik blir stadig større.
Avgrensing av materialet
Jeg har foreløpig valgt ut to romaner (se ovenfor). Hovedårsaken til at jeg har valgt disse er at den ene beskriver en svenske som reiser til Zambia (”Leopardens öga”), mens ”Vindens son” handler om en afrikansk gutt som kommer til Sverige. Dermed får jeg mulighet til å se på om Mankell beskriver om skandinaven/afrikaneren har en ulik tilnærming til ”den andre/fremmede”. En annen årsak til at jeg har valgt disse to romanene er at de er skrevet med 10 års mellomrom. Det kan være spennende å se på forskjeller/likheter i Mankells tilnærming til temaet.
Disposisjon
Innledning:
- Kort presentasjon av prosjektet
- Kort presentasjon av materialet
- Kort presentasjon av teori og metode
Analyse:
- Mer teori
- ”Sverige møter Afrika”
- ”Afrika møter Sverige”
- Leserens møte med ”den fremmede” og ”sitt eget”.
Avslutning/oppsummering
Teori og metode
Forklare begrepene postkolonialisme/orientalisme.
Pratts teori understøttes av reiselitteratur. I hvilken grad kan man bruke en slik teori på skjønnlitteratur? Kan Mankells romaner fra det afrikanske kontinentet beskrives som reiselitteratur?
I de ulike kapitlene ønsker jeg å se på hovedpersonens ulike møter. I begge bøkene oppstår en rekke møter - den svenske møter hvite afrikanere, svarte afrikanere, indere, kvinner, menn, religion – og det samme gjør den afrikanske gutten. Jeg ønsker å gå nærmere inn på de ulike møtene, og se hva som skjer i de enkelte møtene.
Arbeidsprogram
Oktober: ”Sverige møter Afrika” – 20 sider
November: ”Afrika møter Sverige” – 20 sider
Desember: Om Henning Mankell, de to romanene og hvordan de ble møtt ved utgivelsen – 2 sider
Januar: Leserens møte med ”den fremmede” og ”sitt eget”. – 20 sider
Februar: Teori – 20 sider
Mars: Innledning og avslutning – til sammen 10 sider (innledning to sider, avslutning/konklusjon åtte)
Totalt: 92 sider (hehe)
Innlevering: 1. april (spøk)